Menu Content/Inhalt
Főmenü
 
 
Őszentsége a 41. Szakja Trizin
ImageŐszentsége Szakja Trizin 1945-ben született a Dél-Tibeti Cedongban. Tibet egyik legősibb spirituális családjából, a Khön családból származik, és a negyvenegyedik tagja a lámák töretlen vonalának, melynek eredete 1073-ba nyúlik vissza. A Szakja hagyomány vezetője; a Szakja Trizin elnevezés jelentése „ A Szakják Trónjának Fenntartója”. Hét éves korában, apja halálakor vált a Szakják vezetőjévé, miközben már intenzív tanulmányokat és szellemi gyakorlatokat folytatott a Szakja hagyomány tanításai alapján. Még gyerekkorában részt vett egy hét hónapos elvonuláson. Főbb tanítómesterei: Dzsamjang Kjenzi Csöki Lodrö, Navang Lodrö Sempen Nyingpo, Csögye Trincsen Rinpocse, valamint Kenpo Api Rinpocse voltak.

1959-ben, mikor a kínaiak megszállták Tibetet, Indiába távozott. Ott Csögye Trincsen Rinpocse útmutatásai által bevezetést nyert és tanulmányozta a Rime gyűjteményt, a Gyude Kundut (a Tantrák gyűjteménye), valamint a Lamdre-t (Út és Gyümölcsei). A három alapvető Szakja vonal, a Szakja, Tzár és Ngor vitele mellett Őszentsége Szakja Trizin tartja a teljes tanításait a „Vashíd”-nak, valamint a Nyingmapák „Hatalmas Tökéletesség”-nek is, melyeket Drupcsen Rinpocse és Dzsamjang Kenzi Rinpocse hagyományozták rá. Őszentsége fenntartója a Lamdre tanításoknak is, melyek átfedik mind a Hinajána, Mahajána és Mantrajána utakat is. Számtalan kolostort alapított Indiában és Kelet-Ázsiában. Kialakította száműzetésbeli székhelyét az Indiai Rajpurban, melynek közelében létrehozta a Szakja kollégiumot, mely a magasabb filozófiai tudományok iskolája, ahol logikát, filozófiát, pszichológiát oktatnak és gyakorolnak. Kíválóan beszél angolul, 1974 óta többször utazott Európába, az USÁ-ba és Dél-Kelet Ázsiába, ahol tanításokat és beavatásokat adott.

1986-ban megalapította a magyar szakjapa közösséget, a Szakja Tasi Csölinget, mely közösség 1998-tól hivatalosan bejegyzett egyházként működik. Őszentsége 1998-ban, és 2002-ben látogatást tett Magyarországon a Szakja Tasi Csöling Buddhista Egyházközösség meghívására és tanításokat, beavatásokat tartott több száz ember számára.

Jelenléte nagymértékben elősegítette a magyarországi buddhizmus fejlődését.

Forrás: Szakja Tasi Csöling Buddhista Egyházközösség
 

A Világ Tanítói

Get the Flash Player to see this player.
Flash Image Rotator Module by Joomlashack.
Ajaib Singh
Prabhupada
Ching Hai
Steiner
Kriyananda

Barátaink

Siddhartha.hu
Santmat
Kepesseg
Aranyhegy
Body Talk
Asztrológia