Menu Content/Inhalt
Főmenü > Szellemi áramlatok > Kriya Jóga > Az Ananda közösség
Az Ananda közösség
ImageAnandát Swami Kriyananda alapította, aki Paramhansza Yogananda közvetlen tanítványa volt. Kriyananda több mint hetven könyvet és négyszáz zenedarabot írt. Énekesként, zeneszerzőként és docensként is ismert. Kriyananda megmutatta, hogy hogyan lehet spirituális alapokon a művészet, a zene, az oktatás és az üzleti élet területén helytállni.

Kriyananda három és fél éven keresztül Yogananda közvetlen közelében élt. A nagy indiai mester a szerzője az "Egy jógi önéletrajza" c. spirituális klasszikusnak számító műnek. Yogananda avatárként, teljesen megvilágosodott isteni lélekként hatalmas feladattal jött ide a földre, a keleti és a nyugati bölcsességet ismertté tenni, és minden vallásban az Egység közös igazságát megmutatni. Élete legnagyobb részében nyugaton élt, mint az első Indiai Mester, főképp az Egyesült Államokban, ahol egy olyan Társaságot alapított (Self-Realization-Fellowship), amelyben a tagok az önmegismerésben  és önmegvalósításban támogatták egymást a megvilágosodás elérésére.

Swami Kriyananda lett az elnökhelyettese ennek a Társaságnak, amit Yogananda alapított. Miután elhagyta az SRF-et 1968-ban alapította meg az Ananda közöséget, és evvel egy olyan elképzelést valósított meg, amelyet a mestere, Yogananda emlegetett rendszeresen. Ananda talán a világ legsikeresebb spirituális társasága. Ananda Falu 350 lakója Kaliforniában gyakorolja Yogananda  Kriya Jóga tanításait, és megosztják egymás közt a különböző üzleti ágak, iskolák vezetését,  mint amilyen például a "Kiáradó Fény" (The Expanding Light) lelkigyakorlat. Időközben Ananda közösségek  szerveződtek Sacramento-ban, Palo Alto-ban, Seattle-ben, Portland-ben, Dallas-ban, valamint a közép-olaszországi Assisi város közelében, összesen  több mint 700 lakossal.

A szerző 1995 nyarán  látogatott először Anandába,  és ez a látogatás megváltoztatta az életét. Már korábban is ismerte Yogananda tanitásait, és az SRF szervezetet, de azok a személytelen, időnként nagyon szűklátókörű emberek, akik ott körülvették nem ragadták igazán magukkal. Ám amikor 1995-ben Ananda Assisi-ba érkezett, azonnal otthon érezte magát. Itt egyszerűen olyan emberekkel volt együtt, akik azt élték, amiről mások csak beszéltek.

Második látogatása alkalmával 1996 végén és 1997 elején felismerte, hogy Yogananda az ő saját Mestere is. Azóta nagyjából 15  alkalommal töltötte ott a szabadságát,  10 naptól 9 hétig terjedő időszakokban.

Eleinte csodálkozott a látható káoszon, ami időnként elhatalmasodik. Később felismerte, hogy ez Ananda mottójának a következménye: "Az emberek fontosabbak, mint a dolgok". Míg ezt mások csak teóriaként ismerik fel, és a gyakorlati kivitelezés hiányzik, Ananda eredményesen alkalmazza. Ez pontosan azt jelenti, hogy mindenkit elfogadnak a hibáival és a gyengeségével együtt. Ez azt is jelenti, hogy olyan emberek is részei a közösségnek, akiknek nagyobb hibáik vannak, vagy erősebben fogyatékosok, kevésbé jól "működnek". Rövid időn belül csodálatos átalakulásokhoz vezet náluk a feltétel nélküli elfogadás, amit megtapasztalnak.
 
Szerző: Stephan Petrowitsch
Fordította: Bogár Zsuzsanna
 

A Világ Tanítói

Get the Flash Player to see this player.
Flash Image Rotator Module by Joomlashack.
Ajaib Singh
Prabhupada
Ching Hai
Steiner
Kriyananda

Barátaink

Siddhartha.hu
Santmat
Kepesseg
Body Talk