Menu Content/Inhalt
Főmenü > Természetgyógyászat > A pihenés fontossága
 
A pihenés fontossága
ImageA természettől, és természetes életmódtól mindinkább elszakadó városi emberek és gyermekeik körében egyre gyakoribbak az alvászavarok. Márpedig nagyon fontos odafigyelnünk arra, hogy kielégítő pihenésben legyen részünk, hiszen az alvás testi-lelki regenerálódásunk, életenergiánk, vitalitásunk egyik legfontosabb forrása. Elősegíti a kimerülő illetve elhasználódó kémiai-fiziológiai folyamatok regenerációját, az álmodás folyamata pedig a napi élmények feldolgozását.

Hiánya megbosszulja magát. Sok betegség kiindulópontja lehet kimerült szervezetünk, így a hajhulláshoz és korpásodáshoz is hozzájárulhat! Ezen kívül a fáradtság csökkenő nappali teljesítményt eredményez, ami visszahathat az alvásra. Egyre inkább fokozódik az alvás szükségességének és az „aludni akarás” érzésének növekedése, ami egy belső feszültséget generálva, fokozottan gátolja az elalvást. Ez az ördögi kör akár betegségtudat kialakulásához, pszichés megbetegedésekhez is vezethet.

Mi okozhat alvászavart?
  • Mozgásszegény életmód
  • Túlterheltség, nagy stressz, sok gond
  • Magánéleti, munkahelyi konfliktusok, problémák
  • Pszichés zavarok: depresszió, önértékelési zavarok
  • Elhízás
  • Keringési zavarok, szívbetegség
  • Légúti betegségek, asztma, horkolás, tbc, láz, köhögés
  • Allergia: bőrviszketés, orrdugulás, fulladás
  • Emésztési zavarok: puffadás, hasi görcs, gyomor, nyelőcsőégés, máj, epepanaszok
  • Hormonzavarok: pajzsmirigytúlműködés, alulműködés, klimaktérium
  • Ízületi betegségek: gerincdeformitás, végtagfájdalmak
  • Fülorrgégészeti betegségek: orrsövényferdülés, gyulladások
  • Urológiai betegségek: prosztatamegnagyobbodás, hólyaghurut, vesegörcs
  • Gógyszermellékhatás
Orvosi kivizsgálás fényt deríthet az alvászavar okára, így lehetőség nyílhat a kezelésre.
A nyugtató- és altatószerek fogyasztása ma már általános az alvászavarok kezelésére, ám az efféle orvosságoknak mellékhatásai is vannak, ezenkívül függőséget okozhatnak. A kémiai altatószerek hatóanyagaihoz szervezetünk körülbelül tizennégy nap után hozzászokik, és az alvásprobléma újra jelentkezik. Ezért fontos tudnunk, hogy az alvászavarok nagy része már életmódbeli változtatásokkal is jól orvosolható, tehát mi magunk is sok mindent tehetünk a zavartalan, pihentető alvás elérésének érdekében!

Amit mi tehetünk a pihentető alvásért

1. Figyeljen szervezete jelzésére! Ha fáradt, menjen korábban aludni, mondjon le egy-egy TV-film megnézéséről, valószínűleg nem sok mindenről fog lemaradni. Ha úgy gondolja, hogy nincs elég ideje aludni, egy napon keresztül írja fel, hogy mit csinál, majd másnap értékelje ki. Biztosan talál felesleges tevékenységet, amit kiiktatva több ideje marad a pihenésre. Az alváskutatással foglalkozó orvosok és pszichiáterek állítják, hogy a napi hat órányi alvás egyáltalán nem optimális a nyolc órányihoz képest. Egy éjjel két órányi alvásmegvonás már egy hét után fokozott nappali álmosságot eredményez, annak egyéb korábban említett kihatásaival együtt.

2. Törekedjen rendszeressége a lefekvés és felkelés időpontját tekintve! Néhány évtizede ismert, hogy az embernek van egy belső órája. Bioritmusunk szokásaink tartós megváltoztatásával áthangolható! Feküdjön le éjfél előtt, ha teheti úgy, hogy az Ön számára szükséges alvásidő rendelkezésünkre álljon. Ha nem tud egyből elaludni, ne bánkódjon, hiszen szervezete ennek ellenére pihen. Kutatások szerint, aki rendszeresen kipiheni magát, később öregszik, tovább marad fitt, ezért tovább is él.

3. Sportoljon! A testi aktivitás kifárasztja a szervezetet, pihentető álmot biztosít. Közvetlenül elfekvés előtt azonban ne végezze, mert pont az ellenkezőjét váltja ki.

4. Szabaduljon meg félelmeitől, és az aggódástól! Megfigyelések, élettapasztalatok támasztják alá, hogy félelmeink 99%-a soha nem következik be!

5. A hálószoba hőmérséklete ne legyen több 21 foknál!

6. Végezzen relaxációs gyakorlatokat!

7. Vegyünk nyugtató fürdőt lefekvés előtt!

8. Hallgasson harmóniát, nyugalmat biztosító zenét!

9. Készüljön fel a következő napra! Készítse ki a ruháját, és minden egyebet, amire szüksége lesz, ezáltal a következő nap nem kapkodással rohanással kezdődik. Megakadályozzuk, hogy stresszel kezdődjön a napunk!

10. Elalvás előtt olvasson pozitív gondolatokat egy szép könyvből!

11. Figyeljen arra, hogy mélyen és egyenletesen lélegezzen, miután lefeküdt! Akár elkezdheti számolni is légzését. Míg erre koncentrál, ellazulnak izmai, és a félelmet, aggódást generáló gondolatokat ki tudja iktatni.

12. Gondoskodjon kényelmes fekhelyről, csendes szobáról, hogy zavartalan lehessen alvása!

13. Igyon nyugtató teákat! A következő gyógynövényekből készült tea segíteni fogja elalvását: hársfavirág, komlótoboz, macskagyökér, citromfű, levendula, golgotavirág.

14. Kerülje az élénkítő italokat, a kólát, a teát és a kávét! Az alkohol segítheti az elalvást, de nyugtalanná teszi az éjszakát!

15. Este csak korán, keveset és könnyűt ételeket egyen!

16. Hideg lábbal ne feküdjön le aludni, mert amíg át nem melegszik, nem tud ellazulni! Ha fázik a lábunk, vegyünk egy jó meleg lábfürdőt, és húzzunk utána puha pamutzoknit, vagy tegyünk a lábunkhoz meleg vizes gumitömlőt.

17. Aludjon délután, ha teheti! Testileg, szellemileg fittebb lesz, kreativitása növekszik a nap további részében, ha rövid időre lepihen. Ezenkívül stresszcsökkentő hatása miatt elősegíti az éjszakai alvást is.
 
Forrás: www.hairwellness.hu
Hullik, korpásodik, száraz és töredezett a haja? Hatékony megoldás: DR. IMMUN hajkúra! 
 

A Világ Tanítói

Get the Flash Player to see this player.
Flash Image Rotator Module by Joomlashack.
Ajaib Singh
Prabhupada
Ching Hai
Steiner
Kriyananda

Barátaink

Siddhartha.hu
Santmat
Kepesseg
Body Talk